30. Corona spiritueel

Om klaar te zijn voor de spirituele stap die ieder van ons gaat zetten onder invloed van de Covid-19-pandemie (zie blog 29), is het om te beginnen zaak raad te weten met negatieve emoties. Je hoeft die emoties niet te ontkennen, maar ze mogen jou ook niet beheersen. Jij bent de leider van je leven, om niet aan het leven zelf te hoeven lijden.

Er bestaan eenvoudige handgrepen waarmee je je emoties kunt reguleren. Deze ontleen ik aan het energetische genezingssysteem Jin Shin Jyutsu, afkomstig uit Japan. Zelf pas ik ze ook toe. De handgrepen helpen niet alleen negatieve emoties te bestrijden, ze helpen ook tegenovergestelde emoties op te roepen, en optimistischer gestemd te raken.
Zo gaat het: omvat met je ene hand losjes de duim of een van de vingers van de andere hand, gedurende minstens een paar minuten, en wanneer nodig veel langer en ook vaker.

 • Duim – van bezorgdheid – naar tevredenheid (element aarde)
 • Wijsvinger – van angst – naar vertrouwen (element water)
 • Middelvinger – van boosheid – naar vriendelijkheid (element hout)
 • Ringvinger – van verdriet – naar vreugde (element metaal)
 • Pink – van onechtheid en ‘doen alsof’ – naar gevoel van eigenwaarde en intuïtie (element vuur)
 • Handpalm (bedekken met vingers andere hand) – van vertwijfeling – naar innerlijke harmonie (element vuur).

Op deze manier je handen gebruiken kan weldadig zijn voor je psyche, zoals een massage van je voeten door een voetreflexoloog weldadig kan zijn voor je fysieke lichaam. Als je dit toepast, laat je je negatieve emoties bewust vervagen. Door het omvatten van je vingers beïnvloed je de meridianen (uit de acupunctuur): energetische kanalen, die op hun beurt te maken hebben met bepaalde emoties. Je brengt ze in balans.

Wanneer meridianen worden aangeraakt, maakt je (waak)bewustzijn contact met je onbewuste, het gebied waar o.a. je emoties huizen. Het is belangrijk dat je oog krijgt voor de impact van je emoties. Komen ze uit jezelf? Worden ze getriggerd door wat er in Nederland en in de wereld gebeurt? Is het wel noodzakelijk die negatieve emoties te ondergaan? Volgens mij kun je het effect van de handgrepen ook gebruiken om juist positieve gevoelens op te roepen.

Positieve gevoelens waarvoor? Voor  jezelf? Voor je omgeving? Voor de mensheid als geheel? Voor de Aarde? Ja, dat allemaal. Tegelijkertijd open je jezelf voor wat er leeft in je onder-bewuste-zijn. Daarmee kom je dichter bij jezelf en je hoger-bewuste-zijn. In deze tijd van teruggeworpen zijn op onszelf, is het belangrijk dat mensen gaan reflecteren op hun eigen leven.

Als genoeg mensen de stap naar reflectie (en meditatie) zetten, wordt het hoger bewuste van velen aangeraakt en wordt er een nieuwe energetische laag geactiveerd onder de mensen. Er treedt een verschuiving op in het ‘collectief onbewuste’, in die zin dat er collectief een stap gezet wordt naar het ervaren van ‘meer licht’, fijnere vibraties, subtielere energieën.
Dit houdt in dat veel meer mensen zullen aanhaken bij, en zich gesteund weten door, dat ‘verlichte’ collectieve veld. Ze verwerven zich nieuwe inzichten en passen die toe in het leven van alledag.

Nieuwe inzichten? Ik ben niet de eerste en enige die de veronderstelling, en eigenlijk een stellig weten, uitspreekt dat de mensheid wordt uitgedaagd nu eindelijk in te zien dat alle levensvormen op aarde met elkaar verbonden zijn, omdat ze één groot levend netwerk vormen. Met dat netwerk moeten wij als mensen samenwerken, in plaats van die andere levensvormen tegen te werken – dan wel te misbruiken – vanwege beoogd economisch gewin.

Dat laatste was te ver doorgeschoten waardoor we bezig waren de stoelpoten onder ons aardse leven weg te zagen. “Ho”, zegt de Aarde en zegt waarschijnlijk ook de Kosmos, “tot hier en niet verder, en dat laten we jullie voelen met dit virus. Dat dwingt jullie uit de tredmolen te springen en serieus na te denken over de diverse problemen op aarde. Dat kan, omdat jullie nu rustig thuis zitten.”

Hoewel het coronavirus ons verbiedt fysiek dicht bij elkaar te zijn, is de energetische verbinding des te sterker geworden. En mentaal maken we des te meer contact met elkaar via het internet. Je kunt zeggen dat er een internet van zielen ontstaat en zich duidelijk manifesteert: dát is de spirituele kant van de ontwikkelingen. We zijn getuige van een spirituele evolutie

3 gedachten over “30. Corona spiritueel

 1. Hoi Maj,
  Enorm bedankt voor je bericht. Ik ga het zeker toepassen. Vanaf het besluit tot binnenblijven heeft deze Corona tijd bij mij oude patronen naar boven gehaald. De afgelopen weken stonden in het teken van oude boosheid. Ik wist niet eens meer wat boosheid was en was volkomen onbekend met de energieën van woede, boosheid, verzet, en machteloosheid, die – emotioneel-bio-energetisch – in mij naar boven kwamen. Het duurde soms meer dan een uur, dat mijn lichaam omgeven was met een ‘withete’ energie, of een innerlijke drukkende machteloosheid, of een totale inwendige trilling van verzet.
  Het sterkste – in relatie tot jouw bericht – is dat ik al die tijd last heb van een kleine ontsteking in het bovenste kootje van mijn rechter middelvinger … . Die zal nu vast snel genezen!
  H♡rtegroet, Ellen van Dongen

  Like

 2. Hallo Maj,
  Hartelijk dank voor deze mooie uiteenzetting over wat er gaande is in de wereld.
  Op spiritueel niveau ben ik ontzettend blij met deze “Covid-19” periode! Van daaruit zie ik dat het zeer nodig was voor de mensheid.
  Daarnaast merk ik op persoonlijk vlak, dat ik het enorm belangrijk vind om dit te beleven/te doorleven.
  Ook merk ik dat ik geneigd ben het menselijk deel te ontvluchten. (Als het te moeilijk werd in mijn leven, deed ik dat.)
  Juist nu is het op de een of andere manier belangrijk om dit goed te doorvoelen. Maar daar mijn eigen “draai” aan te geven. Door niet toe te geven aan het zo voelbare verdriet/opstandig zijn/boosheid, welke emoties soms voelbaar zijn bij anderen. Ik weet ik dat dat niet de bedoeling is, omdat ieder door zijn eigen pijn heen gaat.
  Zodra ik dicht bij mijn medemens kom voel ik dat. Soms ruik ik het ook, als ik te dicht bij iemand kom/de ander mij benadert. Ik ruik/voel dan hoe ernstig diegene onder deze omstandigheden lijdt. Dat is dan weer een mooie graadmeter om afstand te houden. Dus HOERA voor de 1 1/2 meter afstand.
  De handgrepen zijn dus zeer welkom voor mij. Die ga ik gebruiken, Maj.
  Dank daarvoor.
  Lieve groet, Jeanet Baak.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.