47. Bewustzijnssprong in 2024

Volgens astrologen zal 2024 wederom een turbulent jaar zijn. In de wereld, op Aarde, voor de mensheid en voor elk individu. Dat hangt onder meer samen met de zonneactiviteit, met planeetstanden, en met wat kosmische krachten aan ons wil openbaren.

Dit jaar doet zich, volgens astronomen, een maximum aan zonnevlekken voor. Dat fenomeen is zo sterk dat het merkbaar is via satellieten en (verstoring van) elektromagnetische trillingen op aarde. Het kan ook emotioneel destabiliserend werken op ons gemoed.

Tegelijkertijd zijn er via de standen van Zon, Maan en planeten krachten actief die de mens kunnen ondersteunen in zijn proces van spirituele groei. Die krachten maken dit jaar zelfs een versnelling mogelijk, als je openstaat voor de hulp die geboden wordt uit de onzienlijke wereld. Vertrouw op die hulp om oude paradigma’s los te laten, angsten en blokkades op te ruimen, en je te openen voor nieuwe, ongekende mogelijkheden.

Paradigma’s zijn ideeën en patronen, die in een samenleving gelden als vanzelfsprekend en onaantastbaar. In deze tijd verliezen oude paradigma’s hun waarde en kracht. Radicaal nieuwe paradigma’s dienen zich aan. Dat is ook nodig, nu we het Vissentijdperk achter ons laten en aan het begin staan van de overgang naar het Waterman- of Aquariustijdperk.

Dat gaat niet vanzelf. Als gevolg van die overgang bevindt de hele mensheid zich in een gigantisch transitie- en transformatieproces, dat niet vandaag of morgen tot een einde komt. De onrust op allerlei gebieden is daar een symptoom van.

Astrologen verwachten dat na 20 januari 2024 de overgang van planeet Pluto naar het teken Waterman een verschil gaat maken. Daarna verblijft Pluto tot 1 september in Waterman, gaat dan terug naar Steenbok, om op 20 november definitief het teken Waterman in te gaan, voor de duur van zo’n twintig jaar.
Heather Ensworth en anderen zien deze stand van Pluto als een belangrijke kans voor de mensheid om in te steken op de nieuwe mogelijkheden van het Watermantijdperk.

Het Watermantijdperk zal ruim 2000 jaar duren, en volgt op het Vissentijdperk (jaar 0 tot 2000) en daarvoor het Ramtijdperk (2000 v.Chr. tot jaar 0). Het bijzondere is dat, waar de vorige tijdperken meer gekenmerkt werden door geestelijke duisternis, nu de weg naar het licht en naar een groeiend bewustzijn wordt ingezet.

Ensworth, vanuit een diepe spirituele overtuiging en sjamanistische wijsheid, zegt: “Waterman vertegenwoordigt het water dat staat voor de levende energieën in de kosmos.” Zij spoort ons aan om in 2024 een proces van spirituele groei aan te gaan en onze angst los te laten.

Foto Wim: Tranen van verdriet of tranen van geluk?

Het is al vaker gezegd: als je leeft vanuit angst, is er geen ruimte voor liefde; en als je leeft vanuit liefde, voel je geen angst. De keuze is aan jou, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan.

Angsten, daar groeien we – onvermijdelijk – mee op, omdat we als mens willen (over)leven en omdat we als mensheid – vaak onbewust – die angsten al zolang bij ons dragen. De vorige tijdperken instigeerden nou eenmaal vooral angst.
Individueel betekende het: je afgescheiden voelen van de ander, je beter of slechter voelen dan een ander, behoefte aan controle, e.d.

Collectief betekende het: ‘de eigen groep of het eigen land eerst’, overheersing, ‘verdeel en heers’, oorlogvoering, uitoefening van controle.
Herkenbaar in onze tijd? Ja, nog steeds.

Angst heeft ook te maken met doodsangst, de ultieme angst die alles overstijgt. Dat kan ook niet anders voor mensen die het aardse bestaan zien als het enige leven dat ze ooit zullen leiden. Je wilt het niet kwijt als je vreest dat je bij de dood in het niets verdwijnt.

Heather Ensworth ziet het leren dealen met onze angsten als een belangrijk thema voor dit jaar. We hoeven niet verstrikt te raken in projectie, polarisatie en reactiviteit, en we hoeven niet mee te gaan met het idee dat we als individu geheel op onszelf staan.

Door de aannames die je maakt vanuit angst, raak je als mens snel uit balans. Het goede nieuws is nu dat de energieën uit de kosmos (zie boven) én bepaalde planeetstanden je dit jaar extra ondersteunen om uit die overlevingsstand te komen en je ervan bewust te worden dat het ook anders kan. Namelijk, dat je vanuit liefde het leven kunt omarmen.

Vanuit een nieuwe balans ontstaat het besef dat we allemaal afhankelijk zijn van de Aarde en dat we wederzijds afhankelijk zijn van elkaar. Als wíj niet voor de Aarde zorgen, kan de Aarde ons niet bieden wat we nodig hebben. Iedereen draagt zijn steentje bij. Laten we streven naar verbinding en samenwerking, thema’s in het Watermantijdperk!

2 gedachten over “47. Bewustzijnssprong in 2024

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.