Mind over Matter (26)

In het vorige blog 25, over Lynne McTaggart, vertelde ik dat ik sinds februari deelneem aan een intentiegroep van zo’n acht personen, virtueel, op de vrijdagavond, waarin we in een sessie van anderhalf uur gezamenlijk (meestal twee) intenties uitzenden. ‘Gefocuste gedachtekracht kan veranderingen ten goede teweeg brengen op het gebied van gezondheid, relaties, levensomstandigheden, arbeidsdoelen en b.v. je levensdoel,’ schreef ik.

In dit blog gaat het over de vraag: hoe komt het dat intenties inderdaad werken? Bij een intentie concentreert de groep zich gedurende 10 minuten op een nauwkeurig geformuleerd doel voor een of meer mensen. Waarom kan die gefocuste gedachtekracht iets veranderen in de stoffelijke werkelijkheid? Voor een antwoord daarop kan ik terug vallen op de vier boeken van Lynne McTaggart.

De laatste tijd maakt zij ook podcasts (gesproken blogs), in een serie met de titel ‘Living the New Science’. Die nieuwe wetenschap is de kwantumnatuurkunde, het geheel van inzichten dat de gangbare natuurkunde compleet op zijn kop heeft gezet. Voor velen, wetenschappers en anderen, voelt de kwantumfysica nog steeds als ongemakkelijk, omdat het toelaten van die kennis enorme consequenties heeft voor het aanvoelen (percipiëren) van het bestaan. Als je kwantum-inzichten serieus neemt, ga je de werkelijkheid op een totaal andere manier beleven.

Waar het McTaggart om gaat is dit: mensen meer bewust maken van de kwantumfysica en hen aanmoedigen naar die inzichten te leven. In wezen gaat het erom je te verdiepen in de vraag: bestaat materie náást geest (‘matter ánd mind’)? Of is er in de eerste plaats materie (‘matter over mind’)? Of is er in de eerste plaats geest (‘mind over matter’)?

Haar laatste podcast had als thema ‘How consciousness affects matter’ (https://podcasts.apple.com/us/podcast/episode-5-how-consciousness-affects-matter/id1475463467?i=1000452525325). Hierop baseer ik mij wanneer ik probeer uit te leggen hoe een gedachte invloed kan hebben op mensen en ook op andere zaken. Dát dat kan is niet nieuw. Denk aan gebedskringen, waarin gezamenlijk gebeden werd/wordt voor de genezing van zieken. Wél nieuw is dat daar nu een verklaring voor is, dankzij de kwantumfysica.

Deze wetenschap maakt duidelijk dat we het echt voor waar kunnen aannemen: er is sprake van ‘mind over matter’. Bewustzijn is van invloed op (de bouwsteentjes van) materie. Wanneer je materie tot in zijn kleinste onderdelen ontleedt, kom je atomen tegen. En wat is gebleken: een atoom is niet het allerkleinste deeltje dat bestaat, zoals we vroeger leerden. Neen, een atoom bestaat uit sub-atomen die zich gedragen als ‘een wolkje van waarschijnlijkheid’, want die sub-atomen zijn tegelijkertijd ‘deeltjes’ en ‘golfjes van energie’.

img_6553-kopie-800x600
Foto Wim

Een andere bijzondere eigenschap van die sub-atomaire deeltjes is dat zij op elkaar betrokken zijn, zonder inachtneming van tijd en ruimte. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je nu die diverse eigenschappen van de allerkleinste deeltjes in aanmerking neemt, hoe solide en stabiel is materie dan eigenlijk? Staan dingen nog wel op zichzelf? Wat is de aard van de werkelijkheid zoals die zich aan ons voordoet?

Als je dit alles doordenkt op zijn consequenties, kun je niet anders dan concluderen dat alles met alles verbonden is en dat niets vaststaat. Per (fractie van een) seconde kunnen veranderingen plaats vinden, omdat per seconde de toedracht van een ‘wolkje van waarschijnlijkheid’ anders uitpakt: wordt het ‘vast’ of niet?
Door wie of wat wordt dat bepaald? Uit vele experimenten is gebleken dat het ‘de waarnemer’ is die dat effect bewerkstelligt: het bewustzijn en/of ‘de mind’ van de waarnemer.

Neem even een sprong en besef: wat jij – als waarnemer – denkt en voelt beïnvloedt op een uiterst subtiel niveau de werkelijkheid. Dingen staan niet op zichzelf. Dingen zijn in diepste grond verbonden met het bewustzijn van mensen, van alle mensen. Door je mind (denken en voelen) en via je bewustzijn heb je impact op het onzichtbare niveau van de werkelijkheid (het nul-punt-energieveld).

Terug naar de vraag: waarom werken intenties (meestal)? Omdat je, door je mind te focussen op een bewust doel, bijdraagt aan de beweging en het gedrag van sub-atomaire deeltjes/golven in dat energieveld, die weer uitmonden in iets dat gebeurt in de fysieke werkelijkheid.
Dit is natuurlijk niet het héle verhaal. Daarom meer hierover de volgende keer.

P.S. Tevens post ik binnenkort de Engelse vertaling van blog 25, over Lynne McTaggart.

2 gedachten over “Mind over Matter (26)

  1. Lieve Maj, bedankt voor je blog,je hebt het weer prachtig onder woorden kunnen brengen allemaal. Moet het nog wel een paar keer lezen wil ik het goed kunnen begrijpen. Maar de essentie snap ik en voel dat het zo waar is. Heb t al een paar keer zelf ervaren ook.
    Prachtige foto weer die Wim gemaakt heeft!

    Veel liefs,Carla

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.