28. Het wonder van de placebo

Dit blog brengt opnieuw een ‘mind-over-matter’ onderwerp. Blog 26 behandelde wat er gebeurt op het subtielste niveau, in het kwantumveld, wanneer jij of een ander zich concentreert op een intentie voor jou, op een wens die zich hopelijk gaat verwerkelijken.

Nu gaat het over de vraag: wat gebeurt er in je brein, waardóór dit effect teweeg wordt gebracht? En welke rol spelen daarbij je bewuste of onbewuste gedachten? Wat is er nodig voor ‘make your mind matter!’ ? Over dit onderwerp kwam ik meer te weten toen ik ‘Jij bent de placebo : Maak je gedachten tot realiteit’ (2017), van de Amerikaan Dr. Joe Dispenza las.

Zijn geschiedenis is opmerkelijk. Zo’n dertig jaar geleden overkwam hem op zijn 23ste een dramatisch verkeersongeluk, met o.a. als gevolg acht beschadigde borstwervels. Volgens artsen zou hij de rest van zijn leven in een rolstoel moeten zitten, tenzij hij instemde met een operatie … . Maar hij voelde voor geen van beide. Joe Dispenza koos voor een derde weg.

‘Áls er een levensprincipe is dat in staat is onze wonderbaarlijke lichamen te scheppen, waarom zou dat principe mij dan niet kunnen genezen?’ Hij nam máánden waarin hij dagelijks, al liggend, zijn geest naar binnen richtte, op zoek naar contact met die intelligentie. Hij visualiseerde hoe zijn gezondheid volledig zou terugkeren …

Na 6 weken voelde Dispenza voor het eerst een bijzondere ‘klik’. Iéts deed hem aanschuiven bij dat hogere principe, waarin hij zijn vertrouwen had gesteld. En tegelijkertijd begonnen de gekwetste wervels zich te herstellen. Eindelijk viel het hem makkelijker zich een toekomst voor te stellen waarin van alles mogelijk zou zijn. In gedachten maakte hij contact met die toekomst – via het kwantumveld.

En ‘een wonder’ geschiedde: na 9,5 week stond hij op en liep hij zonder steun. Na 12 weken voelde hij zich gezond genoeg om zijn chiropractie-praktijk weer op te pakken.
Met ‘dit wonder’ had hij goud in handen. Dispenza dacht er diep over na, schreef diverse boeken, en zette uiteen hoe zo’n genezing überhaupt tot stand kan komen, o.a. in ‘Jij bent de placebo’. Hij zegt: iedereen zou het kunnen, mits … .

Beeld Wim Ridder (100 x 140)

Dát het kan laat hij zien door te vertellen over de vele placebo-onderzoeken die het hoe en waarom van de positieve uitwerking van een placebo hebben aangetoond. En tevens wijst hij op de keerzijde ervan: hoe negatieve verwachtingen een lichaam ziek kunnen maken. Dit wordt het ‘nocebo-effect’ genoemd.

Beide termen werden gemunt in 1960 en zijn ontleend aan het Latijn. (Placebo = ik zal behagen. Nocebo = ik zal schaden.) Rond die tijd ontdekten wetenschappers dat er in mensen iets speciaals aan de hand moet zijn dat sterker is dan de werkzaamheid van een actieve stof in medicijnen. Want wat bleek:

  • In gevallen waar een groep patiënten positief reageerde op een medicijn, deed de controlegroep die de placebo kreeg het bijna net zo goed.
  • Wanneer gelet wordt op de bijwerkingen van een medicijn, bleek de controlegroep die – zonder dat te weten – de  placebo kreeg, toch last te krijgen van die (verwachte) bijwerkingen.
  • Zelfs wanneer aan patiënten met hun medeweten een placebo werd voorgeschreven, bleek de inname daarvan een genezend effect te hebben.

De omschrijving in de Grote Van Dale is dus correct: het placebo-effect berust op de auto-suggestieve invloed die van het innemen als zodanig uitgaat.

Ook Dispenza concludeerde dat het placebo-effect samenhangt met de verwachting die patiënten koppelen aan een medicijn of placebo. De kracht van die verwachting en de bijbehorende emoties leiden tot een waarneembaar effect in het lichaam, waarneembaar voor patiënt én arts.

Waarom zou je dus niet, zoals Dispenza zelf deed, bij jezelf een placebo-effect kunnen oproepen, zonder een pilletje in te nemen? Dat is de kern van zijn boodschap: geloof in de kracht van je verwachting en je verbeelding, en het placebo-effect doet zijn werk! Zo kun je wonderen verrichten: je oude ik loslaten en een nieuw ik creëren, geestelijk én lichamelijk.

Deze ervaring en kennis uit te dragen is het doel van zijn leven geworden. Dispenza geeft workshops waarin hij mensen helpt dat proces in zichzelf aan te gaan. Via uitleg en via meditaties. De meditaties helpen iemand haar verleden los te laten, uit haar ‘comfortzone’ te komen als het ware, en zich vervolgens te richten op datgene dat zij in de toekomst wil bereiken, qua gezondheid of anderszins. Zó deden zich bij talloze mensen wonderen voor!

Hierover meer, een volgende keer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.