34. Innerlijke vrede

In mijn laatste blog schreef ik over het ervaren van eenheidsbewustzijn. Nu stel ik de vraag: wat kan je helpen bij deze zoektocht? Dat is innerlijke vrede: iets dat je niet zomaar in de schoot geworpen krijgt. Je dient er naar te verlangen en er iets voor te willen doen.

Innerlijke vrede heeft te maken met wat je diep van binnen voelt. Het gaat niet over voor de hand liggende emoties die je bezig houden. Het gaat over een daaronder liggende innerlijke zekerheid. Die dringt zich niet op en is er alleen is als jij je erop afstemt en ermee samenvalt. Het is ook niet een standaard ervaring: je innerlijke domein is beweeglijk en zal je steeds weer verrassen.

Omdat innerlijke rust onzichtbaar is en toch ervaarbaar, kun je erover denken in termen van energie, van vibraties . Het zoeken en ervaren van innerlijke rust is een heel subtiel proces. Je mag er rustig tijd aan besteden. Dat loont zich, want je gaat beseffen wat innerlijke vrede is. En jouw kalmte draagt bij aan de zo gewenste vrede op Aarde.

Voor dit blog vond ik inspiratie in het boek van Karen Noë, ‘We Consciousness : 33 Profound Truths for Inner and Outer Peace’ (Wij-bewustzijn : 33 Diepe waarheden voor innerlijke en uiterlijke vrede). Het boek kwam uit in 2018 en is (nog) niet vertaald in het Nederlands. Karen Noë is een ervaren medium, die berichten doorkrijgt van Dr. Wayne W. Dyer. Deze Amerikaanse spirituele coach, en schrijver van een aantal bestsellers, overleed in 2015. Sindsdien werkt Wayne Dyer vanuit gene zijde samen met Karen Noë, om zijn boodschappen over vrede te verspreiden onder de mensen.

Naar mijn inzicht is het heel bijzonder dat iemand die bij leven al zovelen heeft geïnspireerd, na zijn fysieke dood – samen met geestverwanten als Franciscus van Assisi – deze liefde voor optimisme en vrede verder uitdraagt. Daarmee maakt hij mensen vertrouwd met de idee van ‘geestelijke onsterfelijkheid’ (mijn term). “Je bent een altijd levende ziel met een tijdelijk lichaam op aarde, i.p.v. je bent slechts een lichaam, dat ophoudt te bestaan als het sterft.”

Als je bereid bent je open te stellen voor de consequenties van geestelijk onsterfelijkheid – voor Wayne Dyer en Karen Noë een onomstotelijke waarheid – breekt er een fase aan waarin nieuwe vergezichten voor je opdoemen. Want alles in je leven doet er dan toe: de manieren waarop je denkt, voelt en handelt, en waarop je de kwaliteiten van je innerlijk vertolkt.

Foto Wim

Ik hoor sommigen zeggen: ja, in principe geloof of weet ik het wel, maar er zijn zoveel dingen die me tegenhouden: nare ervaringen in het verleden, de stempels die ik krijg opgedrukt, corona omstandigheden, de kansen die ik gemist heb, mijn fysieke kwalen, mijn verantwoordelijkheden, enz. Hoe heeft ‘geestelijk onsterfelijkheid’ op dit moment überhaupt iets met mijn leven te maken?

ALLES. Als je overtuigd bent van – of hoopt op – geestelijke onsterfelijkheid, begin dan deze potentiële waarheid tot je eigendom te maken, door bijvoorbeeld dit te affirmeren: ‘Mijn ziel is er altijd geweest en zal er altijd zijn. Ik leef verder na mijn dood.’ Geef deze stelling ruimschoots liefdevolle aandacht, en er is een grote kans dat je je innerlijk rustiger gaat voelen.

Je helpt jezelf door een dagelijks moment van inkeer in te lassen: ademoefeningen, energie-oefeningen, yoga, meditatie, e.d. Voel aan wat het beste voor je werkt. Dat is het geval wanneer een oefening je helpt je vibratie te verhogen of te verfijnen. Je gaat vanzelf aanvoelen wanneer dat gebeurt. Want hogere en fijnere vibraties laten je rusten in jezelf en roepen sensaties op van onvoorwaardelijke liefde, vrede en vreugde.

Verwacht echter niet tijdens je oefenroutine een piekervaring te krijgen – het kán wel, het hoéft niet. Het gaat om het gereed maken van je lichaam, je zenuwstelsel en je energiebanen voor het openen van diepere lagen in jezelf. Bijzondere ervaringen kunnen zich daarna aandienen op welk moment dan ook. Zulke ervaringen vallen je toe, je kunt ze zelf niet oproepen. (Ik schreef eerder over de Spirituele piekervaring in blog 17).

Je kunt al tevreden zijn als zich een nieuwe balans aandient, die je doet voelen dat je op de goede weg bent. Alerte openheid voor wat zich afspeelt in je omgeving én in jezelf leidt tot een dynamische balans in jouw persoon en bevordert innerlijke vrede. Geluk gewenst!

Een gedachte over “34. Innerlijke vrede

  1. Lieve Maj,
    Dankjewel voor je nieuwe blog. Sluit weer zo aan bij waar ik mee bezig ben. De affirmatie is een prachtige aanvulling op de affirmaties die ik elke dag doe.
    In dankbaarheid en liefde, Carla Rombouts

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.